Sanningen om koffein

Kost / kaffe, koffein / Permalink / 0
 

“Jag är så trött, jag måste bara ha en kaffe först”
Ett uttryck som man inte alltför sällan hör i vårt kaffetörstiga land som tar plats nummer två som det mest kaffedrickande landet i världen, efter Finland. Ändå smakar det beskt och ganska äckligt första gångerna vi dricker det, men man lär sig snabbt tycka om kaffesmaken. Kaffe är starkt beroendeframkallade vilket beror på koffeinet som har en påtaglig effekt på centrala nervsystemet i hjärnan. Koffein påverkar dopaminsystemet och ger en känsla av eufori som lyfter vår energi, piggar upp livet och skärper våra sinnen.

Hur fungerar koffein?
Normalt så har vi molekylen ”Adenosin” i våra celler vars funktioner är att stimulera tröttheten, varva ner och göra oss lugna. När adenosinet binder till sina receptorer, sjunker blodtrycket och vi blir lugna och sömniga vilket gör att vi kan komma ner i varv när det är dags att vila. 

Koffeinmolekylen är väldigt lik adenosinet i sin uppbyggnad vilket gör att koffein konkurrerar om exakt samma receptorer som adenosinet. Den stora skilladen är att koffeinet saknar förmågan att göra oss lugna och trötta och då istället blockerar adenosinet, som i sin tur inte kommer kunna fästa in på receptorerna, vilket leder till att vi kommer upp i varv och vi känner oss pigga.

Effekten 
När koffeinet har bundit till receptorerna blockerar dom själva trötthetskänslorna, vilket ger en ”falsk pigghet", fastän kroppen kanske egentligen är trött och behöver vila. Eftersom hjärnans trötthetskänslor är blockerade svarar kroppen i sin tur med att utsöndra Adrenalin och Kortisol (stresshormoner), vilket ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket stiger och som i sin tur oss ännu piggar. Så sammanfattat är själva kicken av koffein en stressreaktion.

 
 

Centralstimmulerande effekt
Koffein har som sagt en kraftig effekt på centrala nervsystemet likt många droger och kan därför även vara beroendeframkallande. Många som försöker sluta eller dra ner på koffeinet upplever biverkningar såsom huvudvärk, extremt trötthet och även nedstämdhet. 

Summering
Min rekommendation till dig som vet att du intar lite för mycket koffein varje dag och har svårt att klara dig utan så är mera koffein inte lösningen. 

Minska därför ditt koffeinintag och håll det där. 1-2 koppar kaffe/dag räcker, och inta koffinet på förmiddagen då koffein har en halveringstid på 5-6 timmar och kan därav lätt störa sömnen om du intar koffein för sent under dagen. 

Koffein är kraftfullt och har i en mängd studier visat sig vara mycket effektivt i olika träningssammang när det prestation. Använd alltid därför koffein när du verkligen behöver det. Inför t.ex en lång tentaskrivning, idrottsaktivitet/ tävling då du kan dra nytta av koffeinets fördelar som det faktiskt har och på så sätt uttyttja dess fördelar!
 

Referenser

Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Dulloo AG1, Geissler CA, Horton T, Collins A, Miller DS.

Hogervorst E et al. Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise.  Med Sci Sports Exerc. 2008 

Burke L.M. Caffeine and sports performance. Appl Physiol Nutr Metab. 2008 

Till top