Kalorier in > kalorier ut?

Blogg, Kost / kalorier, kostrådgivning, personligträning, ptonline / Permalink / 0
 
 
Vi räknar mer och mer kalorier men befolkningen samtidigt blir fetare och fetare?



Vad är kalorier?
En kalori är ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i ett gram vatten med en grad Celsius.
När vi intar mat eller dryck som innehåller kalorier så omvandlas till energi i form av ATP (Adenosintrifosfat) alternativt lagras i våra fettceller för att senare kunna användas som energi
 
 
Kolhydrater 
skiljer sig åt beroende på kolhydratens livsmedel och dess glykemiska index (GI). Exempel kolhydrater med fullkorn har ofta lågt GI, vilket tar längre tid för kroppen att spjälka och brytas ner, vilket ger en långsammare blodsockerhöjning än vad snabba kolhydrater såsom t.ex jasminris eller läsk som har ett väldigt högt GI som istället bryts ner blixt snabbt i magsäcken och tas upp fort i blodet och höjer blodsockret som i sin tur frisätter insulin, som är ett av våra fettinlagrande hormon och kan därmed påverka vikten på sikt


Protein 
Är betydligt kostsammare för kroppen att spjälkas och brytas ner. Ett gram protein innehåller 4 kcal men efter matsmältningen och absorbtionen blir kalorierna ca 3-3.2 kcal kvar totalt per gram. Protein kan inte heller lagras som kolhydrater eller fett utan måste istället omvandlas till glukos i levern eller alternativt omvandlas till fett vid energiöverskott. Därav är det betydligt svårare gå lagra in fett av protein eftersom det kostar mer att bryta ner proteinet, samt så mättar protein betydligt betydligt bättre än fett och kolhydrater sett till mängd energi, vilket beror på proteiner stimulerar hormonet PYY som har effekt på hungerkänslorna.
 
Fett 
kan lagras in direkt som fett beroende på fettkällor och mängd samt vilken dubbelbindning fettkällan har.
Härdade LCT fetter som exempel transfetter lagras lättare in i fettcellerna och stannar där än t.ex kokosfett som består främst av SCT fetter, vilka tas upp direkt i levern och kan användas som bränsle istället för inlagraing. 
 

Summering
Och med det sagt så kvarstår faktum att en kalori är alltid en kalori teoretiskt, men i praktiken blir det två helt skilda saker. Så påståendet att ”kalorier in och kalorier ut = balans” ekvationen fungerar i terorin men dessvärre extremt dåligt i praktiken.
 
 
Referenser 

http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/2005-589/at_download/publicationfile

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0804748
 
 
 
 
 
Till top