Vilka livsmedel mättar bäst respektive sämst?

Blogg, Kost / Permalink / 0
I en studie som gjordes vid University of Sydney analyserade en forskargrupp mättnadskänslan mellan olika livsmedel. Deltagarna fick inta 240 kcal från ett visst livsmedel som sedan noterades för att kunna jämföra deras upplevda mättnadskänsla (SI mättnadsindex) var 15:e minut i 2 timmar efter intaget. 


Resultatet

Och vinnaren som det mest mättande livsmedlet med stor marginal blev kokt potatis!  Väldigt intressant och kanske väldigt förvånande eftersom GI (Glykemiskt index) förespråkare hävdar att ett lågt GI mättar längre än ett livsmedel med högt GI. Den ekvationen går dessvärre inte ihop riktigt eftersom potatis har ett ganska högt räknat GI (70-90) i jämförelse med ex råris eller nötter som har betydligt lägre GI men mättar alltså sämre per kalori än potatis.


Förklaringen till varför potatis mättar så pass bra beror på att potatis i sig innehåller väldigt få kalorier om man ser till mängden. Potatis innehåller ca 17 gram kolhydrater per 100 gram och består av ca 80% vatten, vilket gör att mängden potatis blir väldigt mycket mat per kalori. Om vi jämför mellan ett halv kilo potatis och ris så innehåller potatis endast 380 kcal och ris innehåller 1790 kcal. En väsentlig skillnad helt enkelt.

Potatis är även det livsmedlet som ger mer näring per krona räknat. Alltså mängden näring vi får för pengarna. Det här gör potatis till ett mycket bra val när det gäller att gå ner vikt eller behålla vikten eftersom det är lätt att hålla sig mätt till få kalorier och samtidigt få i sig bra med näring. Potatis takes it all helt enkelt ;)


Mättnadslista
1. Potatis
2. Långa (fisk)
3. Havregrynsgröt
4. Apelsin
5. Äpple
6. Fullkornspasta
7. Biff
8. Bönor i tomatsås
9. Vindruvor
10. Fullkornsbröd
11. Popcorn
12. Branflakes
13. Ägg
14. Ost
15. Vitt ris
16. Linser i tomatsås
17. Smack
18. Brunt ris
19. Kex
20. Kakor
21. Vit pasta
22. Jelly Beans
23. Cornflakes
24. Bananer
25. Special K


Referenser

A satiety index of common foods. Holt SH1, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. Eur J Clin Nutr. 1995

Vegetable cost metrics show that potatoes and beans provide most nutrients per penny. Drewnowski. 2013

Till top