3 VS 6 MÅL PER DAG?

Blogg, Kost / antalmåltiderperdag, artikel, diet, fettförbräning, frågor och svar, kost, kostrådgivning, periodisk fasta / Permalink / 0
 

 

Är det bättre, sämre eller någon skillnad att äta fler eller färre mål per dag?
Och med fler måltider så menar jag 6 eller fler måltider/dag kontra 3 måltider/dag med exakt samma mängd mat.

Någon skillnad?
Många har säkert hört att förbränningen hålls "igång" om man äter ofta, vilket också stämmer till viss del eftersom förbränningen alltid är igång och det kostar energi att bryta ner mat så det ökar ju förbränningen ytterligare något.

MEN det finns ett men...
Det kostar inte mer att bryta ner samma mängd mat utspritt på fler måltider, än om du äter samma mängd fast färre större mål. Det blir lika mycket matspjälkning oavsett. Vikten påverkas inte heller mer eller mindre av att fördela maten olika. Det som händer i kroppen när vi äter maten utspritt på fler måltider är att vi lagrar in större andel fett i levern istället, vilket såklart är betydligt sämre för hälsan.

Våra kroppar mår därför bra av att ha lite längre pauser mellan måltiderna för att kunna absorbera matspjälkningen ordentligt, istället för att äta varannan timme.

Det är även ett själ till varför periodisk fasta fungerar väldigt bra ur hälsoperspektiv, för det är naturligt för oss att äta stora och få mål eftersom att vi förr i tiden, när vi utvecklades till människor, så visste vi inte vad frukost var utan vi jagade på dagen och åt på kvällen..

 

Referens

Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: A randomized controlled trial. Hepatology. 2014 Aug;60(2):545-53. doi: 10.1002/hep.27149. Epub 2014 May 13. 

                                           

 
 
 
 
Till top