Vad är en förkylning och varför får vi den?

Blogg, Kost / antioxidanter, bakterie, c-vitamin, förkyld, förkylning, immunförsvar, myter, virus / Permalink / 0
 
        Utan att överdriva vågar jag påstå att antal förkylningar slagit rekord i Sverige de senaste 2-3 veckorna. 
Här kommer lite fakta om vad en förkylning är och varför vi får den
 

Myt
Till en början så är benämningen "förkylning" missvisande redan från början eftersom förkylning primärt inte orsakas utav nedkylning. Att vi blir förkylda när vi vistas utomhus i kyla och inte har tillräckligt varma kläder på sig är en myt. Sanningen är den totala motsatsen till varför vi lättare blir sjuka på höst & vintertid och beror främst på att vi vistats mer inomhus när det är kallt ute och fler virus sprids.
 
Virus
En förkylning kräver alltid ett virus för att kunna bryta ut. Utan virus = ingen förkylning även om vi så vistas i Antarktis i badshorts under ett år. Det är alltså helt omöjligt att bli förkyld som enskild faktor. Däremot kan låg luftfuktighet i kombination med låg temperatur göra att våra kärl i näsan drar ihop sig, vilket ökar mottagandet för virusinfektioner. Så att vistas ute i kyla eller rusk kan göra oss på lättare förkylda, men det krävs alltid ett virus för att en förkylning ska kunna bryta ut.
 
D-vitamin
En annan faktor till varför vi lättare blir sjuka under vinterhalvåret beror på låga nivåer av D-vitamin som behövs för att vita blodkroppar ska kunna producera anti-mikrobiella ämnen som är viktiga för immunförsvaret.
 
Summa summarum
Förkylning beror alltså primärt av olika virus som attackerar vårt immunförsvar men som kroppen slår ut ganska lätt i de flesta fall. Men har vi otur blir vi förkylda. Det finns ungefär 600 olika förkylningsvirus som är luftburna, vilket innebär att när vi hostar, nyser eller andas ut så sprider vi förkylnings viruset med några meters avstånd och kan överleva upp till ca 7 timmar.
 
Här kan ni läsa en artikel hur man ska tänka med sin träning i samband med förkylning (länk
 
 
 
Referenser
 
Psychological stress and susceptibility to the common cold.
N Engl J Med. 1991
 
Influenza virus transmission is dependent on relative humidity and temperature 
PLoS Pathog 2007
 
Till top