Färska VS frysta råvaror

Blogg, Kost / broccoli, bär, fryst, färsk, färska, grönsaker, näring / Permalink / 0


Färska VS Frysta grönsaker
Vad är nyttigast? Sanningen är den att fryst mat innehåller i stort sätt alltid mer näring än vad färska livsmedel gör. Vilket beror på att näringsinnehållet i färska grönsaker börjar försämras från den stund de plockas fram till de äts upp och kan däremellan tappa upp till 45 procent av sin näring innan de når konsumenterna visar en forskningsrapport.


Näringsförlusten hos färska grönsaker beror dels på at näringstillförseln upphör i samma sekund som grönsaken/rotfrukten eller bäret skiljs från kontakten med jorden. När råvaran sedan plockats ska den transporteras vidare och distribueras till matbutikerna vilket kan ta upp till två veckor innan de "färska" grönsakerna handlar i mathyllorna, vilket kan påverka livsmedlet så pass mycket att nära häften av näringen är borta innan du hunnit köpa hem grönsakerna. Näringen försvinner olika mycket beroende på grönsak.


Frysta grönsaker däremot skördas och hanteras när råvaran är på topp näringsmässigt. Genom att därefter frysa grönsakerna och förvara dom mörkt utan något solljus så bevaras de mesta utav näringsämnena upp till en månad efter de skördads. När det gäller rotfrukter så är de inte lika känsliga för näringsförluster och kan behålla näringen under längre tid jämfört med bär och grönsaker

Näringsförlust vid mätning av färska råvaror

Ärtor -45% 
Broccoli -25% 
Blåbär -28% 
Blomkål -25% 
Morötter -10%

Är frysta alltid att föredra före färska?
Ja, så länge du inte äger en trädgård på baksidan av huset som är fullproppad med olika sorters färsta grönsaker så varför inte? Frysta råvaror är i regel billigare och behändigare eftersom eftersom de håller upp till en månad utan att tappa några viktiga näringsämnen. 

 

 
Till top