Varför går vissa personer upp i vikt och blir feta?

Blogg, Kost / hormoner, insulin, socker / Permalink / 1
.
Svaret på den frågan är alltid densamma oavsett om du frågar en lekman eller en Personlig tränare eller en läkare -”De är feta för att de är glupska och äter mer kalorier än vad det gör av med. Spring mer och ät mindre är lösningen!”
 

Detta må vara ett faktum, men ett väldigt dåligt svar på frågan och knappast till någon hjälp. Hade svaret varit så enkelt hade väl ingen varit överviktig eller hur?  Eftersom det här är en självklarhet som alla redan känner till men ingen vill vara fet 

Orsak till viktuppgång?
Så vad beror den underliggande orsaken att vissa människor äter mer och går upp i vikt och blir feta medan andra inte gör det? Har det med lathet, för lite kostkunskap, uppväxt, dåliga gener eller med åldern att göra? Eller kan det helt enkelt vara tvärt om? kan det vara så att man blir latare pga av att man börjar gå upp i vikt?

Här börjar det
När vi äter mat och intar kalorier frisätts ett hormon från våra fettceller som kallas ”Leptin” som skickar signaler till hjärnan och talar om när du ätit tillräckligt och att vi är mätta och kan sluta äta. Allt frid och fröjd so far!

Så länge leptinet fungerar som det ska så fungerar mättnadskänslorna perfekt. Problematiken hos överviktiga personer som har mer fettvävnad på kroppen kommer att producera mer av Leptinet eftersom det frisätts från våra fettceller. För mycket av ett hormon leder på sikt till att vi blir på sikt resistenta mot det. I Detta fall leptin > vars uppgift är att dämpa vår hunger.

Men varför fungerade detta för 30 år sedan men inte idag?
Svaret finner du i våra matbutiker där hyllorna står uppradade med ”livsmedel” som är sprängfyllda med socker i mängder av olika former och sockerarter. Helst så dolda som möjligt det är i princip omöjligt att ens veta vad det innehåller, ex:  Sackaros, Glukossirap, Maltos, Fruktos, Glukos, Stärkelsefruktossirap, Melass osv osv.. alla är socker med olika namn

 

Kalorier in – kalorier ut?
Socker i sig är inte särskilt kaloririkt utan innehåller 4 kalorier per gram vilket är densamma som protein. Men det är ganska sällan man här någon säga –”du går upp i vikt för du äter för mycket kött, fisk och ägg” fastän både lax och ägg innehåller tom mer kalorier än vad socker innehåller per gram

Så vad gör sockret med kroppen?
Socker bryts ner blixtsnabbt i mag- & tarmsystemet och höjer blodsockret snabbare än vad kroppen är konstruerad för, vilket kroppen absolut inte tycker om och svarar med att snabbt se till att få ner sockret i blodet igen genom att frisätta hormonet insulin. 

Insulin
Insulinets uppgift är att reglera blodsockret så det inte blir för högt vilket sker genom att insulinet tar upp sockret från blodet och transporterar det till vidare till fettväven där det lagras istället. 
> Socker frisätter insulin > Insulin ombildar socker till fett.

Efter insulinet tagit ner blodsockret blir trötta och slöa eftersom vi har mindre blodsocker tillgängligt
som energi och vi blir snabbt hungriga på snabb energi för att få upp blodsockret igen

 

Insulin och leptin hänger ihop
För mycket insulin leder på sikt till ökad fettlagring vilket i sin tur leder till ökad Leptin frisättning som i sin tur leder till ökad Leptin resistens och vi får problem med aptitregleringen och äter mer och intar mer kalorier än vad vi behöver pga av att våra mättnadshormoner är ur balans

Slutsats
Påståendet att vi går upp i vikt för att vi äter för mycket och rör oss för lite är därför helt korrekt. Problemet är att det i praktiken fungerar precis tvärtom, dvs vi går upp i vikt för att vi inte blir mätta och intar fler kalorier än vi vad vi gör av med, vilket leder till att vi rör oss mindre. 

Det här var en förenklad version hur socker påverkar oss fysiologisk sen finns det såklart många andra faktorer till varför vi går upp i vikt, t ex dålig sömn, stress, hypothereos, stillasittande jobb, dålig fettrik mat osv. 

Jag hoppas det här inlägget klargjorde lite hur socker och snabba kolhydrater påverkar oss hormonellt. Vill ni läsa mer om hur sockerberoende fungerar så kan ni läsa ett tidigare inlägg här

 
Referenser

Pathophysiology of insulin resistance in human disease G. M. Reaven Physiological Reviews Published 1 July 1995 

The Role of Dietary Components in Leptin Resistance. Joseph R. Vasselli Adv Nutr September 2,  2012

Diet-induced swine model with obesity/leptin resistance for the study of metabolic syndrome and type 2 diabetes. Torres-Rovira L1, Astiz S, Caro A, Lopez-Bote C, Ovilo C, Pallares P, Perez-Solana ML, Sanchez-Sanchez R, Gonzalez-Bulnes A. 2012

Till top