Optimalt antal måltider/dag?

Blogg, Kost / antalmåltiderperdag, kostrådgivning, personligträning, ptonline / Permalink / 0
 3 VS 6 mål per dag
 
Är det bättre, sämre eller någon skillnad alls att äta fler eller färre mål per dag? 
Och med fler måltider så menar jag 6 eller fler måltider/dag kontra 3 måltider/dag med exakt samma mängd mat. 
 
Någon skillnad? 
Det sägs att om man äter ofta så håller man förbränningen "igång" vilket också stämmer till viss del eftersom förbränningen alltid är igång, men såklart kostar det energi att bryta ner mat så det ökar ju förbränningen något.
 
MEN det finns en men...
det kostar inte mer att bryta ner samma mängd mat utspritt på fler måltider än om du äter samma mängd fast färre större mål. Det blir lika mycket matspjälkning oavsett. Skillnad i viktuppgång skillnad påverkas inte heller mer eller mindre att fördela maten på olika utan skillnaden skillnaden när vi äter maten utspritt på fler måltider är att vi lagrar in större andel i fett i levern istället, vilket såklart är betydligt sämre för hälsan.
 
Våra kroppar mår därför bra att ha lite längre pauser mellan måltiderna än att äta varannan timme för att helt enkelt kunna absorbera matspjälkningen ordentligt.
 
Det är även ett själ varför periodisk fasta fungerar väldigt bra ur hälsoperspektiv, för det är helt enkelt naturligt för oss att äta stora och få mål eftersom när vi förr i tiden när vi utvecklades till människor så visste vi inte vad frukost var utan vi jagade på dagen och åt på kvällen..
 
 
Referens
 
Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: A randomized controlled trial. Hepatology. 2014 
Till top