Dopamin och solljus

Blogg / dopamin, dvitamin, solljus / Permalink / 0
.
 
Solen gör oss inte bara piggare utan vi mår också ett par hästlängder bättre på köpet.. och förklaringen till varför solen ger oss energi och livslust beror på UV-strålarna från solen som fungerar som naturens eget lyckopiller för människan och väcker våra sätter signalsubstanser i våra hjärnor till liv.

 

När ögats näthinna träffas av dagsljus skickas en signal till hjärnans tallkottkörtel om att stänga av produktionen av sömnhormonet melatonin och istället frisätta signalsubstanserna dopamin och noradrealin som fungerar som hjärnans belöningssystem, vilket sin tur gör oss vaksamma och alerta. Ljus orsakar alltså en ”positiv” stress i kroppen.

Dopamin är nyckeln och ligger bakom allt som vi tycker om att göra. Dopamin behövs för att hjärnans belöningssystem ska fungera och motiverar oss till att gå ut när det är fint väder och hitta på saker som vi gillar att umgås oss med människor som vi tycker om att socialisera oss med, vilket leder till att hjärnan frisätter mer dopamin och vi mår toppen!


Har vi för lågt dopamin försvinner istället livsgnistan och vi blir trötta, mer negativa och många människor går in i till och med in depressioner. Serotoninhöjningen gör också så att vi i allmänhet äter mindre. Vinterns sug efter kolhydrater är helt enkelt en självmedicinering: kolhydrater har visat sig höja halten av serotonin – vilket ger vårt humör en kick.


Vår syn är också central
 för oss och evolutionärt så använde vi förr i tiden våra ögon för att avläsa hotande faror i miljön. Dagsljus frisätter även serotonin i hjärnan vilket ger oss en känsla av mer kontroll och lugn över tillvaron och vi trivs som bäst och känner oss tryggare i ljus än i mörker.

För att bilda dopamin behöver kroppen vitamin B6 och B12 samt mineralerna magnesium och järn. D-vitamin förstärker dopaminet och under det solfattiga vinterhalvåret bör vi som bor i Norden alltid ta extra tillskott av D-vitamin eftersom kroppen bara kan bara lagra D-vitamin några veckorna innan nivåerna börjar sjuka igen.


                             Och med det sagt så gå ut och bara och njut av den svenska sommaren! 
                                                             Förra året var den på en onsdag ;-)

 
Till top