Sanningen om Aspartam

Men hur påverkar det vår kropp och hälsa?
Jag har skrivit om Aspartam i ett tidigare inlägg men jag får fortfarande en del frågor om hurvida aspartam är bra eller hur farligt det är så här kommer en uppdatering.
När ordet Aspartam nämns rycks det ofta lite på näsan och folk förknippar aspartam vanligen med något dåligt och onaturligt för kroppen. Ställer man motfrågan varför aspartam är så dåligt får man direkt till svar ”- det är ett sötningsmedel som är onaturligt och skadar kroppen” och ställer man sen följdfrågan ”- och vad innehåller sötningsmedlet då?” ...Där blir det alltid tyst, där tar argumenten och kunskapen slut och det är väldigt få vet vad aspartam egentligen är. Men hur farligt aspartam är det vet ju precis alla..
Aspartam har fått enormt mycket kritik genom åren och jag skulle nog våga påstå att aspartam är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade substans någonsin. Aspartam (E-951) framställdes för ungefär 50 år sedan och är ungefär 200 gånger sötare än vanligt socker, vilket i sin tur gör att det behövs 200 gånger mindre mängd aspartam för att få samma sötma som socker. Aspartam är ett syntetiskt framställt sötningsmedel från två aminosyror, alltså proteiner (fenylalanin och asparaginsyra) två helt vanliga proteinbyggstenar som vi äter varje dag från vår mat för att våra kroppar ska kunna fungera som de ska.
Två aminosyror
Fenylalanin är en essentiell (livsnödvändig) aminosyra som används av hjärnan vid tillverkningen av norepinefrin som är ett kemiskt ämne som överför signaler mellan nervceller och gör det möjligt för dem att kommunicera. I och med denna egenskap kan fenylalanin förbättra inlärningsförmågan och minnet. En lightläsk innehåller ca 1-2 mg fenyalanin och en kycklingfile innehåller ungefär 300 mg fenylalanin. Den andra aminosyran asparaginsyras funktion är upptag av framförallt mineraler från tarmen och avgiftning av ammoniak.

Aspartam består alltså av protein som vi får i oss varje dag genom kosten, skillnaden är att dessa två aminosyror är syntetiskt sammansatta vilket effekten blir att de får en väldigt söt smak som sedan kan används för att framhäva smaker eller eliminera bismaker från livsmedel.
Ska man vara rädd för aspartam? Det finns faktiskt ingen vettig anledning till att vara rädd för aspartam. Det finns några enstaka studier på gnagare där man sett en ökad risk för vissa typer av cancer när de blev dränka av aspartam dagligen under hela livet från de föddes till de dog. Motsvarade mängd aspartam för en människa skulle behöva dricka 30 liter light läsk per dag under ett helt liv för att komma upp i samma mängd aspartam som råttorna blev doserade. Aspartam i normal konsumtion ofarligt och totalt harmlöst i jämförelse med t ex socker.
Och med detta sagt så kan jag inte påstå att det finns några hälsofördelar med att dricka massa lightläsk eller andra sötade livsmedel, men det finns heller inga belägg efter 50 år att aspartam skulle vara farligt, ohälsosamt eller att det kan påverka vikten då det är två vanliga aminosyror som är ihopsatta.
Referenser
Metabolism of aspartame and its L-phenylalanine methyl ester decomposition product by the porcine gut. Metabolism. 1991
Life-span exposure to low doses of aspartame beginning during prenatal life increases cancer effects in rats. Soffritti M1, Belpoggi F, Tibaldi E, Esposti DD, Lauriola M. Environ Health Perspect. 2007
En liten fundering. Aspartam till växande barn, vad säger man om det?