De 3 bästa & sämsta kostillskotten

Blogg, Kost / c-vitamin, d-vitamin, kostillskott, kreatin, proteinpulver, vassle / Permalink / 3
 


I det här inlägget tänkte jag lista tre kostillskott som jag varmt kan rekommendera, samt tre kostillskott man inte bör lägga ett öre på så länge man inte har för mycket pengar som man inte vet man ska göra sig av med.

Kostillskott är inget vi måste inta, vi har levt betydligt fler år utan kostillskott än vad det har funnits kostillskott. Men det finns ett fåtal kostillskott som fyller bra funktioner ur hälso- och träningssynpunkt. Jag tänkte gå igenom några kostillskott som jag själv använder och rekommenderar.

 
 1. D-vitamin

På första plats kommer D-vitamin. Anledningen till att D-vitamin är så viktigt för oss är av den enkla anledningen att vi bor i Sverige och stora delar av befolkningen lider av D-vitaminbrist under vinterhalvåret. D-vitamin som egentligen ett hormon bildas i huden genom uv-strålar från solen. D-vitamin är viktigt för framförallt hormonbalansen, näringsupptaget, immunförsvaret, skelettet, ämnesomsättningen och mycket, mycket mer. Många blir även deprimerade av D-vitaminbrist. Vi måste äta närmare ett halvt kilo fet fisk eller 35 ägg för att få i oss tillräcklig mängd D-vitamin, vilket gör att tillskott blir nödvändigt.

 

2. Kreatin

På andra plats kommer kreatin. Det är inte för att kreatintillskott är nödvändigt på något sätt, utan för att kreatin har så pass många fördelar vid styrkesporter och är så överlägset i prestationhöjande effekt och samtidigt är i princip helt fritt från biverkningar för friska personer. To good to be true-tillskottet med andra ord. Kreatins huvudsakliga funktion i kroppen är att fungera som en energibuffert i form av kreatinfosfat. Vilket i praktiken gör oss starkare och uthålligare och gör så att vi orkar de där sista repsen vi inte hade orkat utan kreatinet. Kreatin ökar också antal satelitceller vilket ger oss mer kvalitativ muskelmassa i längden.



3. Proteintillskott

På tredjeplats blev det nästan en delad plats mellan proteintillskott och omega-3, men jag väljer protein/aminosyror just för att det är praktiskt, billigt och en fullvärdig proteinkälla med hög biotillgänglighet som är lätt att ta upp för tarmarna. Ett kilo proteinpulver med bra kvalité ligger mellan 200-250kr per kilo. Ska vi få samma mängd protein från kött, fisk eller kyckling så räkna med 500-1500kr per kilo rent protein. Därav är proteintillskott ett väldigt smidigt och billigt sätt att fylla ut sitt proteinbehov på.

 

  

Och sedan var det dags att rangordna de 3 sämsta och mest meningslösa tillskotten genom tiderna

 1. Glutamin

Äran till första platsen tar Glutamin som enligt mig inte ens borde säljas som ett kostillskott utan som ett läkemedel eftersom det används till på sjukhus hos brändskadade samt cancersjuka patienter. Konstigt nog har glutamin sålts och överlevt i över ett decennium utan något vetenskapligt stöd om att det ger någon som helst effekt på friska individer. Såklart beror lyckade försäljningen på hård marknadsföring. Glutamin är totalt meningslöst för friska individer då kroppen tillverkar den aminosyran helt perfekt själv och behöver inte tillgodogöras genom tillskott.



2. C-Vitamin

Den mest kraftiga och anti-inflammatoriska vitaminen är just C-vitamin. Det är verkligen ingen dålig vitamin utan fyller verkligen ut sina viktiga funktioner. Men! C-vitamin är en vattenlöslig vitamin och inte fettlöslig, vilket i praktiken betyder att vi kan ta upp väldigt lite av C-vitamin, samt vi kan inte heller lagra den. Med det sagt, att inta flera gram C-vitamin som kostillskott oftast innehåller är totalt bortkastat. Lite grönsaker eller några potatisar räcker för dagsbehovet. Överskottet hamnar direkt i toaletten när du kissar. C-vitamin kan även ha en negativ effekt på träningen läs här.




 
3. Karnitin
 
På tredje plats hamnar L-Carnitine som är en transportmolekyl som påstås bränna fett men det finns inte så mycket mer att säga om det mer än att det är totalt verkningslöst med eventuella placeboeffekter. Vilket iofs kan vara bra effekt i sig, men inte värt att lägga ner pengar på när det finns kostillskott som faktiskt fungerar.

 

 

Det här är såklart min topp, botten lista med mitt eget tycke och tänkande kring kostillskott, andra tycker säkert annorlunda. Själv använder jag mig utav Bettyou.se kostillskott som jag också samarbetar med, väldigt bra kostillskott som jag kan stå för. Deras BCAA och Vassle är verkligen värt att testa då kvalitén är hög och smakar ljuvligt!

Jag önskar er alla en toppenvecka!  Maila gärna er förslag på artiklar som ni vill jag ska ta upp; [email protected]

 

 
 
#1 - - Eva:

Medveten om att kosten ska täcka vitamin/mineral behovet till större del. Får tyvärr nog ej inte i mig tillräckligt trots en relativt bra kost men för lite. Har nu under de tre sista åren drabbats att utmattning med längre sjukskrivning som följd vilket jag tror kan ha samband med brister. Är 51 år så jag antar att behovet av vitaminer/mineraler ser lite annorlunda ut för mig. Tränar 4-5ggr/vecka. Mixar crossfit, tabata, for(stavning?) spinning. Inte imponerad av piller som lanseras i medier till ganska stora pengar och begränsat näringsinnehåll. Tacksam för preparattips!

#2 - - Cecilia:

Använder mig utav d-vitamin, omega3, leucine, BCAA och eventuellt äggprotein ibland, vill inte hålla mig på för högt proteinintag. Hur låter det tycker du? Äter lågkolhydratskost/keto och vill hålla mig på ca 20g khl och max 65g protein då det är min målvikt, eller är det där bull med proteinintag? Tack för svar och grym blogg 💪🏻

Svar: Hej Cecilia! det låter som du eftersträvar optimal ketos och vill ner i fettprocent. Jag har inget att anmärka på mer än att du borde höja proteinintaget sen när du är nöjd med din fettprocent och vill satsa på mer muskelmassa :)
Robin Malmström

#3 - - Anonym:

Håller med om allt.
Angående vitamin c så har jag förstått att att många tillskott, ex brustabletter, innehåller så pass mycket som 10 ggr dagsbehovet. Och har man då ingen brist -vilket i princip är omöjligt att få- så kanske inte kroppen hinner bli av med överskottet ändå, trots att det är vattenlösligt. Det är i sig ofarligt men kan leda till att kroppen tar upp mer järn -och det är ju bra om man har järnbrist, och DET kan vara farligt.
Dessa diskussioner hade vi på min utbildning när jag läste tillkostrådgivare.

Det är komplext och därför viktigt att vara påläst om man ska äta tillskott. Bättre med bra mat, enligt mig :-)

Till top