Sötsug & sockerberoende - Lösning?

Vi äter av fler andra anledningar än bara hunger
Vi äter av sociala själ, rastlöshet, eller av stress eller bara för att vi är sugna, och gärna på något fett eller sött.
Det som händer
när vi äter något sött stimuleras hjärnans egna opiatdrog dopamin. Dopaminet ger oss känslor av tillfredsställelse av lycka, vi blir lugna och avslappnade, blodkärlen vidgas och livet blir behagligt. Behovet efter dopaminrus kan t ex vara mat, sex, drog, spel eller socker. När vi inte tillfredsställs med detta så uppstår istället abstinens.
Abstinens
Abstinens uppstår när något som vi har vant oss vid, inte kan tillfredsställas. När detta sedan utvecklas till ett behov frigörs kroppens dopamin så fort behovet tillfredsställs. Beroende är då ett faktum. Abstinens ger ofta en rad olika biverkningar i form av humörsvängningar, ångest, irritation, magproblem, huvudvärk, depression, trötthet, energilöshet och sömnproblem. Socker är bara en av en mängd av olika saker som kan ge oss abstinens, men orsaken till abstinensen orsakas ofta av samma anledning, dvs vanor.
Idag beräknas 1.5 miljoner svenskar att vara sockerberoende.

Kan djur bli sockerberoende?
Det har även gjorts ett antal studier på djur och hur socker påverkar deras beteende. Försöksdjuren som fick dricka en 25-procentig sockerlösning varje dag under 30 dagar utvecklade ett sockerberoende. När sockret sedan togs bort fick djuren abstinenssymtom i form av skakningar och darrningar. Beroendet kan förklaras med att det skett en ökad frisättning av beroendesubstanser i hjärnan, framförallt dopamin.
Varför utvecklar vi beroenden?
Beroenden är starkt kopplar till evolutionen och vår överlevnad. Sexualusten är ett bra exempel på detta. Hade vi t ex inte haft lustkänslor så skulle det finnas en stor risk att vi inte skulle fortplanta oss tillräckligt för att arten ska överleva. Hungern fungerar på precis samma sätt, skulle vi inte haft hungerkänslor eller smaklökar så skulle vi förmodligen inte äta tillräckligt och istället svälta eller dö av näringsbrist redan som spädbarn då vårt förkärlek till sött är viktig för att vi ska tycka om bröstmjölken som är söt.
Lösningen?
Lösningen för en person som är sockerberoende är nolltolerans. På samma sätt som en person som är alkoholberoende kan inte dricka med ”måtta” utan måste avstå alkohol helt. En person som är sockerberoende kan inte fresta sitt sockerberoende med ”måttliga sötsaker” och helst inga snabba kolhydrater alls eftersom även kolhydrater bryts ner till olika sockerarter i levern.
En som är sockerberoende
måste därför minimera sitt sötsug genom att stabilisera blodsockret och normalisera hungern och mättnadssignalerna för att underlätta avgiftningen från socker.Detta är absolut ingen lätt sak för väldigt många människor idag som har tillgång till socker precis var och när som helst i det moderna samhället vi lever i idag.
Mina bästa tips för er som er som vill bli kvitt socker för gott.
1. Ät rätt frukost. Det första vi stoppar i vår mun på morgonen kommer styra våra seratonin, dopamin, gherin och blodsockernivåer resten av dagen och därmed påverka vårt humör och energi och framförallt vårt sötsug. Kalkon, nötter och sallad är den optimala frukosten och ger en bra mättnadskänsla och jämn energi.
2. Ät riktig mat. Ge din kropp det den behöver. Ju närmare mat i dess ursprungliga form du kan äta desto mindre processat socker innehåller den.
3. Gå inte hungrig. Går vi hungriga kopplar vi direkt in vår överlevnadsinstinkter och tappar snabbt all förstånd vad gäller matval och äter det snabbaste vi kan komma över, gärna socker och fett som bryts ner snabbast i kroppen för att få tillbaka energin.
4. Ät regelbundet så undviker du blodsockerfall och dippar under dagen som också ofta lever till sämre matval.
5. Sist men kanske också viktigast. Fråga dig själv en gång ordentligt varför du har ett sockerberoende. Beror det på känslomässigt behov? Många gånger, kanske i de flesta fall, är behovet av socker mer ett känslomässigt behov som behöver hanteras på annat sätt.
Referenser
Evolutionary and neuropsychological perspectives on addictive behaviors and addictive substances: relevance to the "food addiction" construct.2014 Dec
"Eating addiction", rather than "food addiction", better captures addictive-like eating behavior.
ebebrand J, Albayrak Ö, Adan R, Antel J, Dieguez C, de Jong J, Leng G, Menzies J, Mercer JG, Murphy M, van der Plasse G, Dickson SL. Epub 2014 Sep 6.
Så bra skrivet !
Stämmer in på mig så mitt i prick !
Kör nu februari ned att inte äta godis .
Än så länge går det bra .